zaterdag 30 mei 2015

Handwerken zonder grenzen

Kennen jullie het tijdschrift Handwerken zonder grenzen? Ik niet, tot Boukje contact met mij zocht vorig jaar december. Ze had gezien dat ik bezig ben met Wayuu mochilas en ze wou graag een stukje in het tijdschrift plaatsen over mij of ik dat wel wou. Tuurlijk! Zodoende kwam ze bij mij langs en hebben we fijn gekletst.

Vanmiddag viel het tijdschrift op de mat en ik kan je wel vertellen dat dat echt super spannend is! Vooral als je al vanaf december bezig bent geweest en er naar uit kijkt dat jou'n stukje geplaatst word.
Natuurlijk weet ik welke foto's er zijn gebruikt en natuurlijk heb ik het allemaal nog eens door gelezen enzo, maar in het echt is toch anders. Zo gaaf, zo blij en best trots op mezelf dat zo'n mooi blad mij wou plaatsen in hun tijdschrift!

Het kleine tasje vooraan, met paars, roze, oranje en geel. Daarvan staat een patroon beschrijving in het blad vermeld. Let wel, alleen een patroon beschrijving. Een bodem beschrijving voor het betreffende maat tas en het tel patroon van de zandloper.

Mocht je het tijdschrift in huis hebben, ik ben te vinden op pagina 50 :D

Prettig weekend!

donderdag 28 mei 2015

Gevogelte!

En daar is flamingo nummer vier, ze blijft leuk om te haken, dat zeker! Maar vier achter elkaar is misschien toch wel wat enthousiast. Nadat ze klaar was heb ik gauw het boekje in de kast terug gezet ;).

De flamingo gaat niet alleen op reis, ze krijgt gezelschap van een papegaai!
Ik vond een super mooi patroon hier. Het is absoluut geen makkelijk patroon en alleen verkrijgbaar in het Engels en Duits. Gelukkig red ik mij goed in het Engels met haken! Let wel, het is een betaald patroon.

Vandaag haak ik fijn verder aan de papegaai in wording, natuurlijk weet ik ongeveer hoe hij eruit komt te zien, maar hoe het echt word is toch altijd weer spannend!

Eén ding weet ik wel, deze knuffel word veel werk met al die losse veren die er nog gemaakt moeten worden én dan het in elkaar zetten nog.

Deze twee knuffels gaan, als de papegaai klaar is, op reis naar Londen! Ik heb sinds vorig jaar af en toe contact met een lieve vrouw en die vroeg of ik een flamingo en een papegaai voor haar wou maken.
Ik ben erg slecht in nee zeggen, bovendien had ik dan natuurlijk een reden om dat mooie patroon aan te schaffen!

dinsdag 26 mei 2015

Textiel festival Weerribben

Bron: www.textielfestivalweerribben.nl
Hebben jullie ook zo'n heerlijk weekend gehad? Het weer was fijn en vriendlief en ik hebben lekker gedaan waar we samen zin in hadden.

Een klein nieuwtje! Aanstaande 6 en 7 juni is er het textiel festival in de Weerribben.
Op zaterdag 6 juni ben ik te vinden op de markt in Oldemarkt tijdens dit festival.
Zou ook gek zijn als ik er niet te vinden zou zijn, ik woon immers vlakbij! Er is niet alleen een markt, er is nog veel meer leuks te doen dat weekend. Neem eens een kijkje op de site, www.textielfestivalweerribben.nl, hier kun je alles precies vinden wat er allemaal te doen is.

Het is het eerste jaar dat dit festival word georganiseerd en tijdens de workshops Wayuu mochila haken van de afgelopen weken kwam het best regelmatig voorbij dat dames toch zeker een kijkje komen nemen.

Ik heb er ontzettend veel zin in en het zou natuurlijk super leuk zijn als jullie ook langs komen! 

zaterdag 23 mei 2015

Ply split braiding #2

Ply split braiding is een leuke vlechttechniek waar je van alles mee kan maken. Zelf gebruik ik deze techniek om tas hengsels te maken voor mijn Wayuu mochilas, aangezien er weinig over te vinden is heb ik een kleine tutorial gemaakt voor de mensen die deze techniek ook willen leren kennen.
Zelf heb ik deze techniek geleerd door mij in te lezen op de site van Linda Hendrickson en vooral door zelf te proberen.

Dit is tweede tutorial over de techniek ply split braiding. De eerste kun je hier vinden. In deze omschrijving leg ik uit hoe je een band met met rechte strepen maakt, zoals de foto hierboven.  Staat erg mooi aan een tas met een drukker patroon!

Benodigd heden; Garen, boormachine, weefnaald (verkrijgbaar in mijn webshop, RiannesHaaksels.nl) of grote borduurnaald, schaar, breinaald, plakband en eventueel een sleutelbos.

Als eerst ga je koorden draaien. Het is belangrijk dat je koorden hebt met 4 draden erin. Ik doe dat als volgt....

Zorg ervoor dat het garen dat je gebruikt allemaal even lang is afgeknipt (Zelf gebruik ik garen van ongeveer 8 meter lang). Neem een draad en hou de uiteindes bij elkaar en zoek het midden op. Hier leg je een knoop in, doe dit op een manier zodat je een lusje over houd, nu heb je 2 draden met in het midden een lus (Nu heb je 2 draden van 4 meter).
Doe de lus om bijvoorbeeld, een deurklink, zorg dat deze er niet zomaar af kan glijden, doe 1 draad in de kop van de boormachine en draai deze goed dicht. Ga op een afstand van de deur staan dat het garen net strak staat, hou de andere draad goed vast. Hou tijdens het draaien van de boormachine de tijd bij zodat je de twee draden even strak draait.
Als je beide draden met de boormachine hebt op gedraaid pak dan een schaar of een sleutelbos en doe deze op/over het garen (dubbel vouwen) de sleutelbos hangt op het garen). Hou je draden zo strak mogelijk, pak het andere uiteinde van de deurklink en zorg ervoor dat de sleutelbos in het midden hangt. Hou je arm omhoog met de sleutels van de grond af, je ziet dat het vanzelf gaat draaien, laat deze helemaal uitdraaien. Doe nu aan beide uiteindes een stukje plakband zodat het koord niet uit elkaar kan draaien.

Als je het gewenste aantal koorden gedraaid hebt kun je beginnen! Je kunt de band zo breed maken als je zelf wil.
Doe de koorden in de gewenste kleur volgorde op de breinaald. Zorg dat er aan de buitenkant koorden zitten met dezelfde kleur en dat je precies in het midden van het koord prikt, 2 draden boven en 2 draden onder de breinaald.
Hou aan de bovenkant van je werkje een stukje koord over. 
Zie je dat er van elke koord 2 draden boven op de breinaald liggen?
Ook bij dit patroon werken we van rechts naar links, maar nu gebruik ik geen koord maar een dubbele draad. Dit omdat je heen en weer vlecht en je een koord niet lang genoeg kan draaien, bovendien is een dubbelde draad netter weg te werken dan een koord. Als je wel een koord wil gebruiken mag dat natuurlijk!
Neem garen in de kleur van de buitenste koorden, dit zodat je het garen zo min mogelijk ziet. Leg in het midden van je garen een knoop en doe de lus over de breinaald. Neem je weefnaald en doe het garen door het oog.
Vanaf hier is het even goed opletten! Zie je dat er een draad onder de breinaald zit en het draad er boven?
Pak met je weefnaald één draad vanaf de onderkant van de breinaald
en pak het eerste draadje op die je tegen komt aan de bovenkant van de breinaald.
Telkens één draad van onder de breinaald en één vanaf de bovenkant.
Dit doe je met alle koorden die op de breinaald zitten. Je ziet dat er aan de rechterkant van het koord een kort lusje ontstaat en aan de linkerkant een langere lus.
Trek de weefnaald en het garen helemaal door het werkje heen, je kan het garen in je weefnaald laten zitten.
Draai je werkje om en we beginnen weer aan de rechterkant!
Zie je het onderste en bovenste draadje, waar het garen uit het werkje komt?
We doen nu het zelfde als net, pak het onderste draadje en het eerste draadje dat je tegenkomt aan de bovenkant. Het garen is de breinaald van de vorige 'toer'. Op deze manier vlecht je net zolang door tot je de gewenste lengte bereikt hebt.
Na ongeveer 3 cm vlechten kan de breinaald uit je werkje.
Op een gegeven moment zal je garen waar je mee vlecht op raken, het aanhechten van nieuw garen is vrij makkelijk!
Haal het oude draad uit je weefnaald en doe het nieuwe erin, begin gewoon aan een nieuwe toer (net als anders) maar trek nu niet het hele draad aan maar laat ongeveer 10 cm uit steken voor de afwerking.
Je vlecht gewoon verder zoals dat je deed.
De afwerking, je doet het uiteind in je weefnaald. Ga met je weefnaald door de toer waar het andere uiteinde uit komt.
Hou wel het andere eind tegen zodat je deze niet mee trekt door je werkje, en haal je weefnaald er helemaal door..
Pak de volgende toer en doe hier ook je weefnaald helemaal doorheen.
Op deze manier zigzag je het garen door je werkje heen en kun je de uiteindes afknippen. Herhaal ongeveer 4 keer.
Doe dit ook met het andere uiteinde! Eventueel een drupje textiellijm erop en je bent klaar.
Het is even door hebben hoe de techniek werkt, maar als je het door hebt is het goed te doen.
Let goed op dat je één draad van onder op pakt en één aan de bovenkant. Om te controleren of je het goed doet kun je in de breedte aan beide kanten aan je werkje trekken, als de koorden niet van elkaar af gaan heb je het goed gedaan!

Ik hoop dat het zo duidelijk is, zo niet laat het dan gerust weten, dan zal ik proberen om het beter uit te leggen!

Veel plezier!!



woensdag 20 mei 2015

Wayuu mochila haakpakketten!



Jup, weer een tassen berichtje! Sorry ;)
Het gaat dan wel over tassen alleen dit keer over de haakpakketten om zelf zo'n mooie Wayuu mochila te maken!

Achter de schermen ben ik druk bezig geweest met het uitwerken van het patroon. Een nieuwe bodembeschrijving werd uitgewerkt en natuurlijk de tassen proef haken om te dubbel checken of het allemaal klopt.

Dit pakket is een grotere variant op de mini zandloper. In het pakket zit voldoende garen om een complete grote tas van te maken, bovendien heb ik de bodem helemaal voor jullie uitgeschreven. Lekker makkelijk zodat je zelf niet hoeft te dubben waar je het beste je meerderingen kunt plaatsen!

Vanmorgen legde ik de laatste hand aan het patroon en zette ik de eerste kleuren combinaties al in de shop. Ter zijner tijd zullen er natuurlijk meer kleuren combinaties volgen!

*Klik op RiannesHaaksels.nl om direct naar het betreffende product te aan!*





maandag 18 mei 2015

Wayuu mochila


Oooh, worden jullie niet een beetje tasserig van mij?
Haha, als ik zo mijn berichten eens terug kijk gaat het de laatste tijd voornamelijk over tassen op mijn blog..
Ik zal proberen wat meer af te wisselen, het is nou eenmaal zo dat ik veel met de Wayuu mochilas bezig ben op het moment.

Dit is nummer 22 alweer en deze beauty was op bestelling.
Normaal gesproken haak ik geen tassen op bestelling, dat is niet te doen want ik ben zo een week of drie vier bezig met één tas.
Ook deze tas heb ik drie weken over gedaan en het resultaat mag er zijn al zeg ik het zelf!

Vorige week heb ik de tas afgeleverd, nu is het nog afwachten totdat de tas gegeven is! Want het is een cadeau voor iemand <3
De kleuren zijn echt super bij elkaar, ze zijn uitgezocht door een man, wel met een beetje hulp van mij, maar toch. Zo leuk!

Gisteren hebben we nog even wat foto's gemaakt en vandaag plaatste ik gelijk het haakpakket voor deze tas in de shop. Klik hier om naar het betreffende haakpakket te gaan.

Het word hier ondertussen al behoorlijk bewolkt, perfect weer om mij alvast voor te gaan bereiden op de komende workshop! Aankomende donderdag ga ik weer naar Wol met Verve in Zwartsluis, deze workshop zit al vol en zaterdag ben ik weer te vinden in Pand 10 te Steenwijk. Voor deze workshop zijn nog een paar plekken vrij, klik hier om direct naar de betreffende workshop datum te gaan.

Ik ga aan het koorden draaien, fijne dag!



woensdag 13 mei 2015

Kumihimo schijf


Met enige regelmaat zeg ik dat ik geen nieuwe hobby's erbij zou moeten nemen. Ahumm, mislukt dus!

Ik wou graag een mooi koord maken voor één van mijn Wayuu mochilas. Ik had al een kumihimo schijf in huis maar was er simpel weg nog niet aan toe gekomen om het te proberen. Dit was een goed moment om eens te frunniken met zo'n schijfje..

Het was even proberen maar al gauw kreeg ik het voor elkaar om een mooi gelijkmatig koord te vlechten. Tsja, nog een verslaving erbij want zo'n mooi sluit koord voor je tas maakt je tas nog net wat meer af!

Zo gezegd zo gedaan, ik bestelde kumihimo schijven voor in mijn webshop en die kwamen vanmorgen al binnen! Natuurlijk kon ik het niet laten en heb ik ze er natuurlijk gelijk in gezet :D. Erg duur zijn ze niet, drie euro per stuk en dat is inclusief het verzenden.

Je kan er natuurlijk niet alleen een mooi koord mee vlechten, maar ook leuke armbandjes. Leuk voor jong en oud!
Klik hier om direct naar de kumihimo schijven te gaan.



dinsdag 12 mei 2015

Wayuu mochila nummer 21

Terwijl ik vanmorgen ontzettend last had van boekhouding ontwijkend gedrag en ik moet zeggen, nu ik dat achter de rug heb voelt dat dan toch best goed!

Hier is het bewolkt op het moment, ik hoop dat het zo nog wat open breekt want ik heb wel zin om vanmiddag fijn even in het zonnetje te gaan zitten met een haakwerkje! Ik vind dat ik dat wel verdiend heb na een halve dag achter de laptop ;).

Aangezien er geen zonnetje is te vinden hier, plaats ik maar wat kleur op het wereldwijde web! Deze tas is gehaakt in de kleuren paars, roze, blauw en oranje. Een vrolijk geheel en echt heel anders dan de vorige tas die ik hier liet zien.
Zo zie je maar hoeveel verschil een kleurencombinatie kan doen.

Deze week ga ik een begin maken aan een haakpakket voor dit maatje Wayuu mochila met het zandloper patroon. Vanaf wanneer het pakket verkrijgbaar zal zijn weet ik nog niet, er staan nog een aantal drukke maar erg leuke dagen in mijn agenda!

Zelf leren hoe je zo'n leukerd kunt haken? Dat kan tijdens de workshops, ik leg dan de door mij gebruikte techniek helemaal uit. Eventueel kan een workshop natuurlijk ook op locatie, mail gerust om te vragen naar de mogelijkheden.




maandag 11 mei 2015

Wayuu mochila haakpakket


Een tijdje geleden plaatste ik een nieuw haakpakket in de webshop, een haakpakket voor het haken van een Wayuu mochila. Dit keer met het kruis patroon, klik hier om naar het betreffende blogbericht te gaan en er meer over te lezen!

Sinds dien plaats ik met enige regelmaat nieuwe kleurencombinaties in de shop. Klik hier om naar de webshop te gaan.
Ik zou willen dat ik een groothandel kon vinden die zakjes tijd verkocht, want tijd kom ik tegenwoordig echt te kort. Elke combinatie die we samenstellen, ik zou ze allemaal willen zelf wel willen uitproberen maar dat kan natuurlijk niet.

Ik ben tegenwoordig erg met roze bezig, dat blijkt ook wel uit de foto's die ik uitgekozen heb om hier te laten zien, haha. Heerlijke zoete kleuren, ik hou er van! Uiteraard staan er in de shop ook stoerdere combinaties en is de mogelijkheid er natuurlijk om zelf een combinatie samen te stellen.
Ik geniet er altijd van om te zien welke combinaties er gemaakt worden, allemaal even leuk en uniek.

Zo nog even spelen met kleurtjes en daarna heerlijk naar buiten in het zonnetje om daar de laatste hand te leggen aan de Wayuu mochila op bestelling :).

Fijne dag!

*Voor meer haakpakketten en workshop data voor het haken van een Wayuu mochila kunt u kijken op RiannesHaaksels.nl*


vrijdag 8 mei 2015

Workshoppen

Afgelopen woensdag was het weer een heerlijke workshop dag voor mij. Dit keer was ik te vinden bij Wol met Verve in Zwartsluis voor een workshop Wayuu mochila haken op locatie.

Wederom een gezellige groep van zeven dames! De dag vloog voorbij en ik heb weer ontzettend genoten. Van de gezelligheid maar ook van de mooie workshop locatie.
Mocht je een keer in Zwartsluis zijn, of in de buurt, dan is een bezoekje aan Wol met Verve zeker een aanrader! Let dan wel even op de openingstijden :)

Morgen staat de volgende workshop alweer op de planning, spullen staan al klaar. Dit keer ben ik weer te vinden in Pand 10 aan de Capellekade te Steenwijk.
Dit is een speciale workshop, het is namelijk een cadeautje. Een cadeau die word gegeven door drie dochters aan hun moeder, zo leuk en origineel!
We hebben samen een datum ingepland en morgen is het alweer zover. Zin in!

De volgende workshop waar je je nog op in kan schrijven is op 23 mei, ook zijn er nog twee andere data's waar nog enkele plekken vrij zijn. Kijk op RiannesHaaksels.nl om de actuele data te bekijken.

En dan die mooie bollen wol, mmmmm. Die kon ik toch zeker niet laten hangen afgelopen woensdag?
Deze drie hand geverfde mooierds worden straks een sjaal voor vriendlief.
Nou hoor ik jullie denken, een sjaal met dit mooie weer? Jaahaaa, dan heb ik mooi lang de tijd om het af te maken. Af en toe wat toeren breien tussendoor. Ik denk dat ik daar aan ga beginnen als we op vakantie gaan, lekker gedachteloos en verstand op nul!
Bovendien moet ik van mezelf eerst wat dingen gaan afronden voordat ik aan iets nieuws mag beginnen ;)

Geniet van het mooie weer, ik trek zo fijn even mijn wandelschoenen aan!

donderdag 7 mei 2015

Lovely!


Wat een plezier beleef ik aan het maken van deze tas..

Normaal haak ik geen tassen op bestelling, simpel weg omdat het gewoon te veel tijd kost om ze te haken. Maar deze, ik kon toch echt geen nee zeggen!

De kleuren zijn uitgezocht door de besteller en over het patroon werd niet getwijfeld, het moest een bloemen tas worden.

Zo gezegd, zo gedaan en begon ik een week of drie aan deze mooierd. Binnen 2 weken was de tas zelf af, nu nog een mooi koord en een schouderband maken.

Het koord ben ik dit keer aan het knopen met een Kumihimo schijf, heel makkelijk om te doen en een super resultaat!

De schouderband begon ik gisteren aan, een rustig strak patroon gemaakt door middel van de techniek Ply split braiding.

Vanmiddag split ik fijn even verder en dan hoop ik dat ik de tas volgende week helemaal klaar heb :)

*Dit patroon is verkrijgbaar als compleet haakpakket in mijn webshop, RiannesHaaksels.nl!*