donderdag 1 februari 2018

Needle Punch tutorial

Vanmorgen was het licht genoeg om even een aantal foto's te maken van deze toffe techniek!

Ik dacht dat het wel fijn zou zijn voor jullie om wat extra informatie bij elkaar te hebben over Needle Punching. 

--------------------------------------------
Bij de Punch Needle zit een Engelse beschrijving toegevoegd waarin keurig wordt uitgelegd, met foto's, hoe de naald werkt. Daarom wordt dat deel van de techniek niet behandeld.

Het is belangrijk dat je de naald rechtop door de stof steekt
en niet schuin gaat werken. Dan is de kans groot dat je per
ongeluk lusjes kapot maakt.
De ondergrond is erg belangrijk, een 100% katoen ondergrond werkt niet prettig. De lussen blijven dan niet lekker hangen en floepen met de naald weer mee terug naar boven. Neem dus een ondergrond met polyamide of iets dergelijks erin. Wellicht heb je nog een oude spijkerbroek liggen, dit werkt prima om eens te proberen.

Bij de naald worden drie opzet stukken geleverd, elk heeft een eigen dikte. Op de foto's gebruik ik de dunste die erbij zit.

Je kan de lengte van de naald zelf instellen, dit bepaald hoe lang
de lussen worden aan de andere kant van je werkje. Duw altijd
de hele naald door de stof, dan hou je de lus lengte gelijk.
Het gebruikte garen is afhankelijk van je ondergrond en natuurlijk de dikte van je opzet stuk. Zelf heb ik hier de Sweet Treat gebruikt, dit is een dun 100% katoen garen.

Als je naald te dik is voor de ondergrond prik je alleen maar gaten in de stof en blijven de lussen niet hangen. Het is dus even zoeken en proberen!

Span, voordat je begint, de ondergrond goed strak in een borduurring. Dit is belangrijk, het werkt prettiger maar nog belangrijker, als je werk klaar is en je haalt
Door te spelen met de naald lengte krijg je lange en korte lussen.
Hierdoor onstaat er diepte in je werk. 
het uit de ring dan trekken de vezels weer naar elkaar toe. Hierdoor blijven de lussen goed op hun plek geklemd zitten. Des al niet te min is het wel belangrijk als je klaar bent om je werk aan de achterkant te verzegelen met bijvoorbeeld textiel lijm.

Je werkt vanaf de achterkant, de kant waar de lussen komen is de voorkant van je werk. Het voelt misschien een beetje tegen natuurlijk.. maar zelf vind ik de lussen kant wel de mooiste kant! ;)

Door te spelen met de naald lengte ontstaat er relief in je werk. Je kan natuurlijk ook een vaste lengte aanhouden, dat is aan jou.
Dit is de kant waar je op werkt, je ziet dat ik nog even moet
oefenen, erg netjes is het nog niet ;)
Let wel op, als je de naald door de stof duwt dat je dan de hele naald erdoorheen duwt. Anders krijg je lengte verschil in je lussen.

Ik ben gewoon fijn vakjes aan het punchen, go whit the flow. Je kan natuurlijk ook eerst een schets maken op je ondergrond en deze in kleuren. Niks moet en vooral alles mag!

Veel punch plezier!

-x- Rianne

1 opmerking:

  1. Super leuk Rianne! Ik krijg nu ook zin om het uit te proberen! :-)
    Groetjes, Ester

    BeantwoordenVerwijderen